e-Class Βιολογία

ΒΙΒΛΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Α' ΛΥΚΕΙΟΥ
Στα πλαίσια διευκόλυνσης των μαθητών/τριών της Α' λυκείου πατώντας στους παρακάτω συνδεσμους εμφανίζονται τα κεφάλαια του βιβλίου της ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ σε μορφή pdf
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους εμφανίζονται σε μορφή pdf τα κεφάλαια του βιβλίου της ΒΙΟΛΟΓΊΑΣ γενικής παιδείας της Β' λυκείου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:

__ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΡΒΙΝΟΣ__

200-years-darwin

Η ερμηνεία του κόσμου είναι αδύνατη χωρίς την εξέλιξη


ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

Σχολικό έτος 2008-2009
Παρουσιάσεις των μαθητών και μαθητριών στο μάθημα της Βιολογίας επιλογής
biology-b

Σχολικό έτος 2009-2010
Παρουσιάσεις των μαθητών και μαθητριών στο μάθημα της Βιολογίας επιλογής
Βιολογία επιλογής Β' Λυκείου 2009-2010

Σχολικό έτος 2010-2011
Παρουσιάσεις των μαθητών και μαθητριών στο μάθημα της Βιολογίας επιλογής
e-class Βιολογία Επιλογής 2009-2010


ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ


photo2.png

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ DNA

Ενα απλό πείραμα Γενετικής Μηχανικής


ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β'ΛΥΚΕΙΟΥ

του συναδέλφου Καψάλη Θάνου


ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο Γυμνασίου στη θεματική ενότητα Κυκλοφορικό σύστημα και αίμα

Το αρχείο ειναι αποθηκευμένο σε μορφή winrar, κάνετε κλικ στο τίτλο
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ


MAN-WOMAN.png

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Α' ΛΥΚΕΙΟΥ
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Bioquest

Με μεγάλη χαρά και ανακούφιση σας ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας wiki BIOQUEST (http://bioquest.wikidot.com/start).
Η ιστοσελίδα Bioquest δημιουργήθηκε απο τους Καψάλη Θ. και Λέλλο Β.και αποτελεί υλοποίηση πρωτοπορειακής ιδέας του Θ.Καψάλη.
Στοχεύει στην προσπάθεια εφαρμογής μιας διαφορετικής προσέγγισης στη διδασκαλία του κεφ. της Γενετικής απο την ύλη της Βιολογίας Γενικής Παιδείας της Β' Λυκείου.


Σύγχρονη Βιολογία και καθημερινή ζωή

¨Ο μη ειδικός ενήλικας ως σύγχρονος πολίτης πρέπει να μπορεί να αξιοποιεί τις γνώσεις που του παρέχονται στα βιολογικά μαθήματα για να αποφασίζει κριτικά για ζητήματα της ζωής του σε συνάρτηση με τις πολιτισμικές και ηθικές αξίες¨

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να προσεγγίσει τη βιολογική γνώση ουδέτερα, τόσο επειδή ο ίδιος αποτελεί αντικείμενο της βιολογίας, όσο και επειδή η εξέλιξη των βιοεπιστημών επηρεάζει ήδη τη ζωή του και την κοινωνία.
Στη προσπάθεια να αποσαφηνήσουμε έννοιες, διαδικασίες, μηχανισμούς και πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με ζητήματα της καθημερινής μας ζωής, ξεκινάμε με την ανάπτυξη σειράς διδασκαλιών-μάθησης για συγκεκριμένα θέματα που στηρίζονται σε ερευνητικά στοιχεία και οι αντίστοιχες γνώσεις δεν έχουν περάσει ακόμη στη σχολική γνώση.
Η πρώτη μας παρουσίαση αναφέρεται στα βλαστοκύτταρα.

Κατανοώντας τα βλαστικά κύτταρα

Αναδημοσίευση από το ηλεκτρονικό περιοδικό Biology4u
Για αιώνες οι επιστήμονες γνώριζαν ότι κάποια ζώα μπορούν να αναγεννούν χαμένα τμήματα του σώματός τους. Και ο άνθρωπος στην πραγματικότητα μοιράζεται αυτήν την ικανότητα που έχουν άλλα ζώα, όπως ο αστερίας και ο τρίτων. Αν και δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε ένα απολεσθέν πόδι ή δάκτυλο, τα σώματά μας αναγεννούν κανονικά το αίμα, το δέρμα και άλλους ιστούς. Η ταυτότητα των παντοδύναμων αυτών κυττάρων που μας επιτρέπουν να αναγεννούμε μερικούς ιστούς, αποκαλύφθηκε με τα πειράματα που έγιναν στο μυελό των οστών την δεκαετία του 1950. Χάρη στα πειράματα αυτά επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη των βλαστικών κυττάρων και αναπτύχθηκε η μεταμόσχευση μυελού, μια θεραπεία που χρησιμοποιείται ευρύτατα σήμερα στην ιατρική.

flickr:2894793654

Αυτή η ανακάλυψη δημιούργησε προσδοκίες για τη δυνατότητα αξιοποίησης της αναγέννησης στην ιατρική. Πρώτη φορά στην ιστορία οι ιατροί μπορούσαν να αναγεννήσουν έναν κατεστραμμένο ιστό από μια νέα πηγή υγιών κυττάρων, αξιοποιώντας τη μοναδική ικανότητα των βλαστοκυττάρων, να δημιουργούν πολλούς από τους τύπους των εξειδικευμένων κυττάρων του σώματός μας.
Άπαξ και αναγνωρίστηκε η ιατρική δυνατότητα της αναγέννησης, μέσω των διαδοχικών μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, οι επιστήμονες έστρεψαν την προσοχή τους στην εύρεση παρόμοιων κυττάρων στο έμβρυο. Προγενέστερες έρευνες στην ανάπτυξη του ανθρώπου είχαν αποκαλύψει ότι τα κύτταρα του εμβρύου, είναι ικανά για την παραγωγή οποιουδήποτε κυττάρου του σώματός μας. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποσπάσουν εμβρυικά βλαστοκύτταρα από τον ποντικό τη δεκαετία του 1980, δεν ήταν παρά το 1998, που μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Wisconsin–Madison, κατάφερε να απομονώσει ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και να τα κρατήσει ζωντανά στο εργαστήριο.

flickr:2893951329

Η ομάδα γνώριζε ότι η επιτυχία της αυτή, οφειλόταν στην ικανότητα των βλαστοκυττάρων να παραμένουν αδιαφοροποίητα για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να χάνουν την ικανότητά τους να μεταμορφώνονται σε μια ποικιλία κυττάρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται νευρικά κύτταρα, κύτταρα του εντέρου, των μυών, των οστών και των χόνδρων.

flickr:2894794626

Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα γρήγορα συνοδεύτηκε από τις ελπίδες για την επίτευξη μεγάλων ιατρικών ανακαλύψεων. Οι επιστήμονες προσπαθούν να σχεδιάσουν θεραπείες με τις οποίες κατεστραμμένα κύτταρα ανασυντίθενται ή αντικαθίστανται από ιστούς που έχουν προέλθει από βλαστοκύτταρα, ώστε να προσφέρουν ελπίδα στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και πολλές άλλες αρρώστιες. Τόσο τα ενήλικα όσο και τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, ανοίγουν νέους δρόμους στους ερευνητές για την ανάπτυξη σύγχρονων αξιόπιστων μεθόδων ανακάλυψης και ελέγχου φαρμάκων. Παρέχουν επίσης ισχυρότατα όπλα στην έρευνα για την κατανόηση της βασικής βιολογίας του ανθρώπινου σώματος.
Με την προσέλκυση ειδικών επιστημόνων, ιατρών, βιοηθικών και άλλων οι Εθνικές Ακαδημίες εξέτασαν τις δυνατότητες των τεχνολογίας βλαστοκυττάρων στην ιατρική και παρείχαν ένα φόρουμ για την συζήτηση των ηθικών συνεπειών και το ηθικών διλημμάτων της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα.

flickr:2893950917

Τελικώς κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, μας φέρνει πίσω σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο που προήλθε από την ένωση ενός ωαρίου με ένα σπερματοζωάριο. Όμως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 200 διαφορετικούς τύπους κυττάρων, όχι από έναν μόνο. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης, όπως και αργότερα, διάφοροι τύποι βλαστοκυττάρων γεννούν εξειδικευμένα ή διαφοροποιημένα κύτταρα, όπως τα νευρικά κύτταρα, τα κύτταρα του δέρματος, του αίματος, και των μυών, που διεκπεραιώνουν συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν βαθμιαία, τις διαδικασίες με τις οποίες τα αδιαφοροποίητα βλαστοκύτταρα, αναπτύσσονται στους εξειδικευμένους τύπους κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αναπαραχθούν και να παραγάγουν εξειδικευμένους τύπους κυττάρων. Αυτή η ιδιότητα καθιστά τα βλαστοκύτταρα ελκυστικά για τους επιστήμονες που επιδιώκουν να σχεδιάσουν θεραπευτικές εφαρμογές για την αντικατάσταση των κυττάρων που έχουν καταστραφεί ή χαθεί.
Στην επiλογή files μπορείται να βρείτε αρχείο με αναλυτικές πληροφορίες για τα βλαστοκύτταρα

Το απόλυτο μόσχευμα

flickr:3052635174

Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό: το πρώτο όργανο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο με πρώτη ύλη τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς λειτουργεί ήδη στο σώμα μιας νεαρής μητέρας. Οι υποψήφιοι για παρόμοια μεταμόσχευση ασθενείς βρίσκονται ήδη στην αίθουσα αναμονής, ενώ έγκριση περιμένουν οι ερευνητές για να μεταμοσχεύσουν και άλλα όργανα με την ίδια μέθοδο
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη απομόνωση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, και το όνειρο της αναγεννητικής ιατρικής αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Την περασμένη Τετάρτη μια ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων ανακοίνωσε με άρθρο στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση σε τριαντάχρονη ασθενή βρόγχου ο οποίος είχε δημιουργηθεί στο εργαστήριο. Το μόσχευμα ήταν υβριδικό: πάνω σε συνδετικό ιστό δότου τα κύτταρα της ίδιας της ασθενούς είχαν «χτίσει» το όργανο, το οποίο ο οργανισμός της δεν είχε λόγο να απορρίψει. Ετσι οι επιστήμονες που πριν από δέκα χρόνια ευαγγελίζονταν όργανα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των ασθενών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ανάγκη για λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, δικαιώνονται περίτρανα. Βεβαίως η πορεία θα είναι μακρά: θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια ώστε αυτή η πρώτη απόπειρα να γίνει καθημερινή κλινική πρακτική και ίσως ακόμη περισσότερα για να εφαρμοστεί σε άλλα, πιο περίπλοκα, όργανα. Αλλά όλα δείχνουν ότι ο δρόμος για τη νέα ιατρική που θα θεραπεύει σοβαρές ασθένειες ανανεώνοντας με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων όργανα και ιστούς έχει ανοίξει.
ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15518&m=H06&aa=1

Μοριακή Βιολογία

Προέκταση της ύλης του 2ου και 4ου κεφαλαίου.
DNA μικροσυστοιχίες Στην επiλογή files μπορείται να βρείτε αρχείο με αναλυτικές πληροφορίες για τις DNA μικροσυστοιχίες
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Οι μικροσυστοιχίες έχουν άριστη εφαρμογή στην σύγκριση της γονιδιακής έκφρασης διαφορετικών πληθυσμών κυττάρων.Τα κύρια βήματα ενός συγκριτικού πειράματος cDNA υβριδισμού είναι:
1. επιλογή κυτταρικών πληθυσμών
2. απομόνωση mRNA και αντίστροφη μεταγραφή
3. φθορίζουσα σήμανση των cDNA
4. υβριδισμός σε DNA μικροσυστοιχία
5. σάρωση της υβριδισμένης μικροσυστοιχίας
6. ερμηνεία της εικόνας σάρωσης

Βιολογία Γ' Λυκείου Γενική Παιδεία

flickr:2894050363

Στην παρουσίαση που θα βρείτε στην επιλογή files υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες και εικόνες που θα σας βοηθήσουν στην γνωριμία με την ειδική άμυνα του οργανισμού μας.

ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

flickr:3052770890

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε πολλές και σημαντικές πληροφορίες για το γενετικό υλικό των οργανισμών.
http://users.kor.sch.gr/dgspanos/DNA/
Η συμβολή του συναδέλφου Γ.Σπανού με την ιστοσελίδα του, είναι ανεκτίμητη για την διδασκαλία της βιολογίας στο Λύκειο, ευχόμαστε και άλλοι συνάδελφοι να εντάξουν τις δυνατότητες των ΤΠΕ στη διδασκαλία τους.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ'ΛΥΚΕΙΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Στο αρχείο pdf που αναδύεται περιέχονται ερωτήσεις και ασκήσεις αξιολόγησης του ΚΕΕ για το μάθημα της Βιολογίας Κατεύθυνσης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ
Στην ιστοσελίδα του συναδέλφου Χατζηνικόλα παρουσιάζονται τα θεματα προσομοίωσεις των προηγουμένων ετών και μπορείτε να τα κατεβάσετε στον Η/Υ σας.


Στον πίνακα που ακολουθεί περιέχονται σε αρχεία pdf σημειώσεις, επισημάνσεις και ασκήσεις που έχει επιμεληθεί ο συνάδελφος Σπανός στα κεφάλαια της Βιολογίας κατεύθυνσης Γ' Λυκείου

Κεφάλαιο 1 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Κεγάλαιο 2 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Κεφάλαιο 4 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Κεφάλαιο 5
Κεφάλαιο 6
Κεφάλαια 7,8 & 9

WEBQUEST

Οι ΤΠΕ παρέχουν πάρα πολλές νέες δυνατότητες, σε πολλά επίπεδα επεξεργασίας δεδομένων και επικοινωνίας, και κατά τον τρόπο αυτό καθιστούν δυνατή την επέκταση των πρακτικών αυτών ή και τη δημιουργία άλλων. Ένα τυπικό παράδειγμα διδακτικής μεθοδολογίας που βασίζεται στις ΤΠΕ, είναι τα WebQuests.
Ένα WebQuest αποτελεί μία δραστηριότητα κατευθυνόμενης διερεύνησης κατά την οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν να λύσουν ένα πρόβλημα και αξιοποιούν το Διαδίκτυο ως βασική πηγή πληροφορίας αλλά συχνά όχι μοναδική.
Τα WebQuests σχεδιάζονται ώστε να οριοθετούν τη δραστηριότητα των μαθητών, να εστιάζουν στη χρήση της πληροφορίας παρά στην απλή αναζήτησή της, και να υποστηρίζουν τους μαθητές να καλλιεργήσουν την αναλυτική, συνθετική σκέψη και κριτική τους ικανότητα. Επίσης, διευκολύνουν τον εκπαιδευτικό στο σχεδιασμό μαθημάτων ορίζοντας τα συστατικά στοιχεία και τη δομή που πρέπει να διαθέτουν αυτά τα μαθήματα
Ακολουθούν τρία παραδείγματα :
WEBquest ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
WEBquest ΓΕΝΕΤΙΚΗ
WEBquest ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Η επιλογή οποιοδήποτε αρχείου απο τα παραπανω παραδείγματα σας συνδέει με ιστοσελίδα αποθηκευσης στο διαδίκτυο. Απο εκει μπορείτε να τα κατεβάσετε στον H/Y σε αρχείο με μορφή winrar.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΩΡΙΑΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΕΣ ΜΕΣΩ Η/Υ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License